HAKEMISTO

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaikille kaveri -hanke

Linkki Kaikille kaveri-hankkeen sivulle

MLL:n Kaikille kaveri -hankkeessa kehitetään toimintamuotoja lasten ja nuorten kaverisuhteiden vahvistamiseksi sekä yksinäisyyden tunnistamiseksi ja ehkäisemiseksi. Ensivaiheessa mukana on viisi pilottikoulua, joissa kokeillaan koulutuksia, välituntitoimintaa, vanhempaintoimintaa sekä nimetöntä chat-kanavaa. Kokeilujen jälkeen toiminnot mallinnetaan oppaiksi ja niitä levitetään valtakunnallisesti kouluihin.


Kevään 2012 aikana kouluissa on järjestetty tukioppilaiden ja kummioppilaiden Kaikille kaveri -koulutuksia. Koulutusmallit ovat kuuden tunnin oppituntikokonaisuuksia, joissa käsitellään toiminnallisten menetelmien avulla kaveruutta, yksinäisyyttä sekä tuki- ja kummioppilaiden keinoja toimia koulun arjessa nuorempien oppilaiden tukena. Koulutusmallit ovat toimineet hyvin ja saaneet opettajilta positiivisen vastaanoton.
Syksyllä 2012 aloitetaan chat-kanavan kokeilut pilottikouluilla. Chat-kanava on koulujen sisäinen viestintäväline, jossa oppilaat voivat jättää viestin oppilashuoltoryhmälle. Kokeiluun on pyydetty mukaan paikallisen seurakunnan tai nuorisotoimen työntekijöitä.


Kaikille kaveri -hankkeessa kehitetään:
• Koulutusmalleja ja välituntitoimintaa Tukioppilaita ja kummioppilaita koulutetaan kaverisuhteiden tukemiseen ja kehitetään koulun välituntitoiminnan muotoja.
• Teemailtoja oppilaille ja vanhemmille Pilottikouluissa kokeillaan oppilaiden ja vanhempien yhteisiä teemailtoja. Tavoitteena on osallistaa vanhemmat tukemaan lasten ja nuorten kaverisuhteita.
• Koulun henkilöstön koulutusta
Pilottikoulujen henkilökunnalle järjestetään koulutusta oppilaiden kaverisuhteiden tukemisesta ja yksinäisyyden ehkäisemisestä.
• Verkkoauttamisen malleja Kouluja tuetaan ottamaan käyttöön sähköinen kanava, jossa oppilas voi kertoa koulun oppilashuoltoryhmälle, jos hänellä ei ole kavereita, jos häntä ei huolita porukkaan tai jos hän on huomannut oppilaan, joka on jäänyt yksin tai tarvitsee tukea.
• Aineistoa Hankkeen toimintojen ja hyvien käytäntöjen levittämiseksi MLL tuottaa Kaikille kaveri -aineistot, joiden käyttöönottoa tuetaan valtakunnallisilla koulutuksilla.
Onko koulusi kiinnostunut Kaikille kaveri -mallista ja aineistoista?
• Suunnittelija Satu Tallgren, p. 075 3245 614 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Linkki Kaikille kaveri -hankkeen materiaaleihin


• MLL:n Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111 vuoden jokaisena päivänä. Normaalit päivystysajat ovat maanantaista perjantaihin kello 14–20 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20. Nuori voi myös kirjoittaa nettikirjeen itselleen tärkeistä asioista luottamuksellisesti ja nimettömänä osoitteessa www.mll.fi/nuortennetti.

Viimeksi muokattu

04.04.16